Barion Pixel
top of page
Teenagers on Mobile phone

ÁTLAGOSAN 6 ÓRA 45 PERCET VAGYUNK ONLINE,

EGY TINÉDZSER 9 ÓRÁT,

ez éves szinten 102 és 140 napot jelent - koronavírus időszak nélkül...

Szeretnél csökkenteni ezen a mennyiségen?

 

Okosabban és tudatosabban használnád a kütyüket és a közösségi média felületeket?

 

Szeretnéd rávenni a GYERMEKEDET, hogy kevesebbet legyen a gép előtt? 

JÓ HELYEN JÁRSZ!

Játékos módszerünkkel könnyebben meg tudod ezt tenni!

TUDTAD?

A közösségi média platformjai ugyanazt az idegi áramkört aktivizálják, amelyet a szerencsejátékok, vagy a diszkódrogok is, annak érdekében, hogy a fogyasztók a lehető legnagyobb mértékben használják termékeket.

Az erre irányuló tanulmányok kimutatták, hogy a különféle értesítések, kedvelések és megosztások folyamatos áramlása befolyásolja az agy jutalmazási területét, és ugyanolyan kémiai reakciót vált ki, mint más drogok, például a kokain.

Az agyra gyakorolt ​​hatása miatt a közösségi média mind fizikai, mind pszichológiai szempontból is addiktív.

Épp ezért érdemes - akár alkalmi jelleggel - tudatosan lekapcsolódni a rendszerről, egy kis digitális detoxot tartani...

Sean Parker, egykori Facebook alapító elnöke így nyilatkozott 2018-ban a Guardian-nek:

'Hogyan tudjuk lefoglalni annyi idődet is tudatos figyelmedet, amennyit csak lehet?' Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy időről időre egy dopamin lökést kell adnunk neked, amikor valaki lájkolta a képedet, a posztodat vagy bármi mást. És ez arra fog téged ösztönözni, hogy minél több tartalmat, kommentet és lájkot adjál hozzá."

Fotó: JD Lasica from Pleasanton, CA, US.

Sean_Parker_(6257084458).jpg

HOGYAN TUDUNK SEGÍTENI?

A digitális detox nem arról szól, hogy megtagadjuk a technológia használatát, hanem okosabban és tudatosabban használjuk azt, így hosszútávon is tud hatásos lenni! 

Játékos módon két naponta egy-egy kihívással letesztelheted Önmagad, családtagjaid, munkavállalóid vagy éppen tinédzseredet.

Digitális detox öröknaptárunk egy-egy oldalán ugyanis az adott naphoz tartozó rövid információkat követően kisebb vagy éppen nagyobb feladatokat kell teljesíteni.

A challenge-k (feladatok) végrehajtásával észrevétlenül kerülünk picit távolabb a technológia használatától és olyan szokásokat építhetünk bele mindennapjainkba, amellyel felismerhetjük a minket érő negatív közösségi média hatásokat is.

detoxolata.png

HOGYAN ÉPÜL FEL A DIGITÁLIS DETOX KIHÍVÁS

ASZTALI ÖRÖKNAPTÁR?

Minden egyes oldalon egy órára, fél napra, napra vagy akár egy hétre érvényes kihívás és feladat szerepel, az egyes kihívásokhoz csatlakozó tudományos kutatási eredmények és hasznos információk bemutatásával.

A naptárt egyes lapjait egymás után vagy akár randomszerűen felütve is használhatják az olvasók. 

Az öröknaptárban olyan hasznos információk találhatók, amelyekkel a digitális térben töltött időben biztonságban lehetünk: kevésbé lophatják el adatainkat, tilthatják le fiókjainkat.

Érintett témák többek között:

adathalászat, profillopás, digitális lábnyom, közösségi média stressz, FOMO (kimaradok valamiből érzés), információmegvonás, adatvédelem, internetbiztonság, személyiséglopás, digitális szokásnapló, jackpot-hatás, a személyreszabhatóság csapdája, tudatos közösségi média használat, likejacking, digitális hagyaték és gyász, slacktivizmus, influencerek befolyásoló képessége, adatok, amelyeket észre se vesszük, hogy rögzítenek, játékok és közösségi média felületek képernyőre tapasztó okai

AHOL MÁR TALÁLKOZHATTUNK...